«І збудують Мені святиню — сказав Господь Бог — І буду перебувати посеред них»

(Вих. 25, 8).

«Молитися Богу можна всюди, але хор є голоснішим від одного голосу, так і молитва в храмі "єдиними устами і єдиним серцем" скоріше доходить до Бога»

(Св. Отці).

 

  • По дорозі до храму повторюй молитву смиренного митаря:«Боже, милостивий будь мені, грішному» (Лк. 18, 13).
  • Входи в храм з духовною радістю.«Нехай радуються і веселяться Тобою всі, хто шукає Тебе» (Пс. 39, 17).
  • Входи в храм, шукаючи миру, заспокоєння і очищення душі твоєї, бо Господь говорить:«Прийдіть до Мене всі втомлені і обтяжені, і Я облегшу вас» (Мт 11, 28).
  • Подумай, чи твій зовнішній вигляд відповідає місцю, в якому ти знаходишся.«Нехай ваша окраса буде не зовнішня – заплітання волосся, накладання золотих обручок чи прибирання в шати, але в середині людського серця, в нетлінності душі, лагідної та мовчазної: це многоцінне перед Богом» (І Пт. 3, 3-4).
  • Входячи в храм, зроби три поклони з молитвою:«Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного (грішну)».
  • В храм приходь до початку Богослужіння. Поцілуй ікону на тетраподі, двічі перехрестившись перед і один раз після цілування. Почитаючи ікону, ми кланяємось не матеріалу, на якім вона написана, а Тому, Хто на ній зображений.
  • Якщо хочеш, подай поминання за здоров'я живих чи за упокій померлих, постав за них свічки перед образами.
  • Коли проходиш через середину храму, навпроти Царських Воріт, призупинись і, хрестячись, поклонись.
  • Під час Богослужіння чи проповіді не ходи по храму, оскільки це заважає загальній молитві і увазі.
  • В храмі не будь занадто цікавим, не розглядай тих, що моляться, не розмовляй, а зосередься на Богослужінні.
  • Роби хресне знамено правильно і з увагою. Не спотворюй хреста. Хрестись так: перші три пальці правої руки з'єднуй разом в честь Пресвятої Тройці; два останніх — безіменний і мізинець – прикладай до долоні; це означає дві природи Ісуса Христа: Він Бог і людина. Склавши правильно пальці, не поспішаючи прикладай їх до чола, грудей, правого і лівого рамена.«Хрест не просто пальцями треба ставити, але повинні його випереджувати сердечне розташування і повна віра» (св. Йоан Золотоустий).
  • Привчай дітей ходити до храму. Навчай їх молитися і вести себе в храмі благоговійно. «Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до Мене, бо таких Царство Небесне» (Мт. 19, 14).
  • В храмі нікого не осуджуй, навіть якщо бачиш явний непорядок. Зберігай в серці своєму мир і молитву до Бога, пам'ятай свої гріхи і молися за того, хто грішить. Зауваження, якщо дійсно необхідно, зроби після Богослужіння. «Живіть у мирі між собою. Благаємо вас, брати: карайте ледачих, малодушних підбадьорюйте, підтримуйте безсилих, супроти всіх будьте терплячі. Уважайте, щоб ніхто не віддавав нікому злом за зло, а старайтеся робити добро один одному і для всіх» (І Сл. 5, 13-15).
  • Перед Причастям склади руки на груди навхрест, праву поверх лівої, поклонись і підійди до Христа з вірою і любов'ю, щоб прийняти Його святі Тіло і Кров. Одразу по Причасті не хрестись, щоб випадково не торкнути Чашу. Відходячи, поклонись Господеві. Після Причастя прочитай подячні молитви.
  • Не покидай храм до закінчення Богослужіння.
  • Вийшовши з храму, розважай про Божі речі, пам'ятаючи свою участь у Безкровній Жертві Сина Божого, яку тепер ти маєш продовжувати добрими ділами і християнським життям. «Нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, бачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на небі» (Мт. 5, 16).

 

«Благодать Господа Ісуса Христа й любов Бога і причастя Святого Духа з усіма вами!» (ІІ Кор. 13, 13)

Джерело: www.kyrios.org.ua 

 

Додати коментар



Оновити

casus telefon
casus telefon
film izle
telefon dinleme programı
casus telefon
casus telefon
casus telefon
telefon dinleme
casus telefon