До 130 –річчя з дня народження отця Адріяна Зафійовського 29 квітня 2012 року у актовій залі Бродівського педколеджу ім. о.Маркіяна  Шашкевича відбулася  християнська духовна академія «Благаю, просвіти, Господи, світлом святої віри». Слова до назви академії взяті із заповіту, який залишив священик – ісповідник віри Адріян Зафійовський своїм нащадкам і який є для них дороговказом у житті.

Розпочала урочистості народна хорова капела «Боян», під орудою Ярослава Линіва. Адже отець Адріян Зафійовський співав у хорі «Боян» і був солістом від його заснування о.Михайлом Осадцою аж до ліквідації, тобто з 1922 до 1939 року.

Про тернистий життєвий шлях священика розповів його внук Юрій Зафійовський.

Народився отець Адріян 3 березня 1882 року на Тернопільщині. Більша частина душпастирської діяльності отця пройшла у  місті Броди. Від рукоположення в 1907 році до примусового виселення німцями в 1944 р. він був у Бродах шкільним катехитом і здійснював велику громадську та просвітницьку роботу.

У Львові отець продовжив активну священичу діяльність у митрополичому cоборі cв.Юра. Був піднесений митрополитом Йосифом Сліпим до гідності крилошанина. Коли Греко-Католицьку Церкву репресували більшовики, був серед більшості, що відстоювали права Церкви на існування.

16 січня 1946 року священика заарештували і засудили на 10 років позбавлення волі.

На суді священик сміливо заявив, що, навчаючи дітей Закону Божому, він переконував в неправді радянської антирелігійної пропаганди. Атеїзм – вигадка, бо Бог існує. Навчати дітей вірі в Бога це його обов’язок, а не агітація.

З тюрми отець повернувся до Львова у 1956 році. Продовжив душпастирську діяльність в підпіллі. Бував у Бродах, зокрема у своїх парафіян на Великих Фільварках, де таємно діяла Греко-Католицька Церква.

 

Помер в 1973 році напередодні Різдва Христового. Похований на Личаківському кладовищі у Львові. Реабілітований в 1994 році.

 

Ведучими християнської духовної академії були о. Ярослав Царик – голова комісії мирян Сокальські-Жовківської єпархії УГКЦ та Віра Соловій – голова громадської організаці «Союзу Українок» та учні Бродівської гімназії імені Івана Труша Мар’яна Буній та Карпов Павло. Під час цього заходу вони розповідали, що життя отця Адріяна Зафійовського служить прикладом людини, яка до кінця свого земного існування не зрадила моральних принципів, глибоко гуманних та справді християнських. За свою людяність і вірність він заплатив високу ціну. Ми, сучасники, маємо наслідувати таких людей і робити все, для того щоби світ ставав добрішим.

Про культурно-просвітницьку і благодійну діяльність свого колишнього вчителя у 1941-1944 роках, його соратників розповіла Ярослава Павлюк.

Світлини та документи, що збереглися у родини Зафійовських та бродівчан, прокоментував директор  історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук.

Постанову про арешт, протоколи допитів із судової справи отця Адріяна зачитала завідувачка районним архівом Галина Тимчук, активна парафіянка храму Чесного Хреста м Броди.

Цікавою була розповідь старшого наукового працівника історико-краєзнавчого музею Андрія Корчака про родинні місця о. Адріяна Зафійовського. Адже під час підготовки цієї духовної академії була здійснена пошукова експедиція на Тернопільщину, де народився священик.

Спогадами про цю, видатну на Брідщині людину поділилися колишні учні катехита Богдан Щудло та Степан Яхницький.

Власний вірш, присвячений отцю Адріяну, прочитав Микола Шуневич. Свої духовні пісні виконав самодіяльний композитор Михайло Добрянський, який є учасником мирянського руху на теренах Бродівщини.

Участь у заходах, присвячених 130-річниці з дня народження о. Адріяна Зафійовського взяли  церковний хор парафії Воздвиження Чесного Хреста м.Броди імені о.Михайла Осадци під орудою регента п. Ольги Ковальчук та молодіжний гурт «Знамення» цього ж храму .

Завершилася духовна академія заповітом отця Адріяна Зафійоського, який зачитали його правнук Роман та праправнук Андріан Зафійовські. Неначе через роки звертався до нас зі сцени сам  мученик за Христову віру, промовляючи слова свого заповіту: « ...буду мати гаряче благання перед Престолом Всевишнього, щоби просвітив Господь вас світлом святої віри, дав вам серце сокрушенне і смиренне, щоб ваші душі на ново запалали любов’ю Бога і не полишили на віки». На завершення християнської духовної академії до всіх звернувся декан Бродівський о. Богдан Вихор, який наголосив що УГКЦ завдяки таким священикам – ісповідникам віри воскресла і сьогодні служить українському народові, в молитві до Господа Ісуса Христа за всіх людей які прагнуть бути добрими християнами в житті.

 

Н. ЗАБОКРИЦЬКА.

dsc_0368
dsc_0368 dsc_0368
dsc_0369
dsc_0369 dsc_0369
dsc_0372
dsc_0372 dsc_0372
dsc_0373
dsc_0373 dsc_0373
dsc_0376
dsc_0376 dsc_0376
dsc_0381
dsc_0381 dsc_0381

 
casus telefon
casus telefon
film izle
telefon dinleme programı
casus telefon
casus telefon
casus telefon
telefon dinleme
casus telefon