3-4 березня 2011 року Бродівський педколедж імені Маркіяна Шашкевича провів урочисту академію з нагоди 200-річчя з Дня народження о.Маркіяна Шашкевича. Величаве вшанування постаті священика Української Греко-Католицької Церкви, просвітителя, поета, основоположника нової української літератури в Галичині зібрало велику кількість інтелігенції, науковців, істориків, представників державної влади. Від духовенства були присутні Правлячий Архиєрей Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ Владика Михаїл Колтун, декан Бродівський о.Микола Мазурчук, голова Комісії у справах мирян о.Ярослав Царик, настоятель храму Чесного Хреста м.Броди, о.мітрат Роман Біль, настоятель храму святого Юра м.Броди, о.Андрій Семенюк, сотрудник храму Чесного Хреста, о.Іван Вихор, настоятель храму Собор Пресвятої Богородиці зі Старих Бродів та о.Богдан Вихор, настоятель храму Владичиці України, що на Червоних казармах, та архимандрит Миколай Мартин, благочинний УАПЦ м.Броди.

о.Маркіян Шашкевич душпастирював на теренах теперішньої Сокальсько-Жовківської Єпархії, в селах Гумнисько, Нестаничі та Новосілки.

Урочисту академію розпочав директор Бродівського педколеджу Іван Андрійович Парасюк. Опісля народна хорова капела «Боян» під орудою диригента Ярослава Линіва виконала кантату.

У виконанні викладачів та студентів педколеджу присутні побачили виставу «Вода для спраглих» за твором Маркіяна Шашкевича.

З вітальним словом звернувся Правлячий Архиєрей Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ Владика Михаїл Колтун: «Щиро дякую за урочисту популяризацію нашого подвижника, як і церкви, так і священства, який відкрив власну душу для свого народу. Це неспроста. Це є покликання, яке вимагає великої жертви і посвяти… Ми можемо брати з нього приклад, щоб бути переконаними в своєму житті, в своїх виборах, талантах, в своєму призначенні, як людина, християнин, вчитель, священик… Господь покликав його для нас, щоб ми не спали, щоб ми не легковажили своєю мовою, своєю культурою, щоб ми не втрачали намарно часу і духа Божого, яким ми покликані до життя, щоб своє життя наповнювати духовними, моральними і патріотичними цінностями».

Виступали: заступник начальника Управління освіти і науки ЛОДА п. Богданна Біляк, яка зачитала вітання від голови обласної державної адміністрації М. Цимбалюка, голова Бродівської районної адміністрації Віктор Гузь, голова Бродівської районної ради Ольга Шайдулліна, яка передала вітання від голови Львівської обласної ради Олега Панькевича, письменник Роман Лубківський, професор Львівського національного університету ім. Івана Франка, Ф. Стеблій, завідувач відділу нової історії Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, голова комітету з відзначення 200-річчя від дня народження М.Шашкевича, кандидат історичних наук, та інші.

Із доповідями виступали дослідники життя і творчості Маркіяна Шашкевича з провідних ВУЗів Львівщини: національного університету ім. Івана Франка та Дрогобицького педагогічного університету.

На закінчення першого дня святочної академії всі мали змогу подивитися виставу поетеси і журналістки Ярослави Павлюк, уродженки м.Броди, яка проживає у м. Любар (Житомирщина), «Вишивана сорочка», події в якій пов’язані з рідним селом Шашкевича – Підлиссям.

4 березня 2011 року у храмі Воздвиження Чесного Хреста була відправлена панахида за Маркіяном Шашкевичем, яку відслужили о.Микола Мазурчук, декан Бродівський, о.Ярослав Царик, голова Комісії мирян Сокальсько-Жовківської Єпархії і настоятель храму, сотрудники храму о.Андрій Семенюк та о.Павло Юрчак, о.Богдан Вихор, настоятель храму Владичиці України, що на Червоних казармах та архимандрит Миколай Мартин, благочинний УАПЦ м.Броди. Панахиду співав хор ім. о.Михайла Осадци храму Воздвиження Чесного Хреста під керівництвом регента Ольги Ковальчук. Проповідь про о.Маркіяна Шашкевича виголосив о.Ярослав Царик.

Опісля цього в залі педколеджу відбулося продовження урочистої академії, яка завершилася концертом та виставою М. Старицького «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці» у виконанні студентів і викладачів педколеджу.

На завершення о.мітрат Роман Біль, настоятель храму святого Юра м.Броди, виголосив подячне слово організаторам академії та побажав усім «Многая літа».

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Пошук по сайту
РОЗПОРЯДОК БОГОСЛУЖIНЬ:

Неділя 01.02.15

v    17:00 – Молитва спільноти «Матері в молитві»

v    18:00 – Молебень

Понеділок 02.02.15

v    08:00 – Служба Божа (за упокій). Панахида.

Вівторок 03.02.15

v    08:00 – Служба Божа (за здоров’я)

Середа 04.02.15

v    08:00 – Служба Божа (за упокій). Парастас.

Четвер 05.02.15

v    08:00 – Служба Божа (заказна)

v    19:00 – Нічні чування (Вервиця. Сповідь. Служба Божа).

П’ятниця 06.02.15

v    08:00 – Служба Божа (за здоров’я)

v    17:00 – Вервиця. Служба Божа (марійська дружина).

Субота 07.02.15

v    08:00 – Служба Божа (за упокій). Парастас.

Неділя 08.02.15

v    08:00; 10:00; 12:00 – Служба Божа

v    17:00 – Матері в молитві

Кожного дня перед Божественною Літургією є молитва на вервиці.

Відповідальний за тиждень:

Священик Тарас Дзьоба – тел.: 2-62-63 моб. (068)505-21-14 або (066) 64-20-565

Паламар: Андрій – тел.: 4-45-29 моб.(097) 899-60-10


Друзі сайту
Християнський сайт Кіріос
Святе Письмо онлайн
Фото
Українська молодь - Христові м.Броди
Вхід/Реєстрація



Терко
Студія розробки сайту
Веб-студія Люкс Сайт
Архів сайту
    Кнопка нашого сайту

    Парафіяльний сайт м.Броди

    Розмістіть нашу кнопку у вас на сайті
    Поширюймо слово Боже!
    На сайті
    На даний момент 49 гостей на сайті
    Каталоги
    casus telefon
    casus telefon
    film izle
    telefon dinleme programı
    casus telefon
    casus telefon
    casus telefon
    telefon dinleme
    casus telefon